Birchermüsli är döpt efter en schweizisk läkare vid namn Bircher som levde runt förra sekelskiftet. Han blandade ihop en röra på havregryn, äpple, citron, youghurt och lite till och utfodrade sina patienter med så att de skulle få i sig alla viktiga näringsämnen. Tror att Bircher även brukar kallas för müslins fader. Hur som helst är jag inte så förtjust i varm gröt, men denna kalla "grötröra" har blivit min favorit på morgonen. Receptet går att variera i oändlighet genom att blanda i olika frön eller torkad frukt. Vi brukar utgå från detta grundrecept (recept för en portion portion):
1 dl fiberberikade havregryn läggs i blöt över natten i 1 dl äppeljuice. På morgonen blandar man i 0,5 dl youghurt tillsammans med en mosad banan och ett skalat och rivet äpple. Sedan smaksätter vi med lite honung, kanel och kardemumma och strösslar över hackade hasselnötter eller mandel.
|
Ingen frukost utan kaffe |
|
M kör på banan- och kanelgröt istället |
|
Birchermüsli - en frukostfavorit |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar