För ca tio år sedan hittade jag ett brödrecept i en tidning (kommer inte ihåg vilken) som jag bakat till och från sedan dess. I degspadet har man i mosade kikärtor, sojabönor eller linser vilket gör att man håller sig mätt länge. Gott är det också! Nedan finner ni receptet, men jag måste erkänna att jag gör lite olika från gång till gång eftersom jag har tvångsmässigt svårt att följa recept. Vad det beror på kan man ju fundera på en stund. Eller så kan man använda den tiden till att baka bröd istället.
Ingredienser (till 12 småbröd):
250 g avrunna och sköljda linser, sojabönor eller kikärtor (jag har bara provat kikärtor)
ca 4,5 dl vatten
50 g torrjäst
1/2 dl rapsolja
1 msk ljus sirap
5 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl
- Mixa bönor eller linser i 2 dl vatten.
- Värm degvätskan till 42 grader och blanda i torrjästen.
- Tillsätt salt, olja, sirap, rågsikt och till sist 4 dl vetemjöl. Arbeta in resten av mjölet efterhand (spara lite till utbakningen också). Låt degen jäsa ca 30 min.
- Häll ut degen och knåda den lätt. Dela upp degen i 12 delar och forma delarna till små bollar. Lägg på en plåt och jäs ytterligare ca 30 min.
- Grädda ca 15 minuter i 225 grader
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar